TOPLISTA: Minden idők 50 legjobb szerepjátéka - I. rész (50-41.) (2024)

A tavalyi horrorjátékos gyűjtésünk után megint kemény fába vágtuk a fejszénket, mert úgy döntöttünk, hogy megszavaztatjuk a szerkesztőségen belül, melyek voltak az utóbbi évek és évtizedek legeslegjobb szerepjátékai. Nem voltunk túlságosan szigorúak, így nemcsak a vegytiszta klasszikus RPG-k, hanem a mindenféle más mókával kevert, de még a műfaj határain belül mozgó kalandok is beleszámítottak a gyűjtésünkbe.

Még több erről...:

  • VIDEÓ: TOPLISTA: Minden idők 50 legjobb szerepjátéka - I. rész (50-41.)
  • A Metacritic rangsorolta a kiadókat 2017-es játékaik pontszámai alapján
  • Az egyik Nintendo-főnöknek lesújtó véleménye van a 4K-ról

Összesen több mint 100 játékról esett szó a személyes toplistákban, amik beérkezését követően aztán kezdődött az igazi "szórakozás", pontoztuk az egyes indulókat, majd végül sorrendbe állítottuk őket, és így született meg az a top 50-es lista, amivel megismerkedhettek az elkövetkezendő hetek során. Természetesen ismét leghátulról kezdjük a bemutatását, ezért mostani cikkünkben a sereghajtókkal nyitjuk a sort. Persze annak ellenére, hogy utolsók, ezeknek a címeknek még így sem kell szégyenkezniük, nem véletlenül utasították maguk mögé rengeteg másik kalandot. Következzen is hát az első adag!

50. The Elder Scrolls III: Morrowind

  • Megjelenés: 2002.
  • Fejlesztő: Bethesda Game Studios

Rögtön a legendás The Elder Scrolls III-mal kezdjük meg a hosszú utazásunkat. A fantasy RPG-sorozat viszonylag szerény, de bizonyos szempontból lenyűgöző kezdete után nagy ugrás volt a Morrowind alcímet viselő epizód, ami egy méretes, tartalommal alaposan megtöltött és nem utolsósorban vizuálisan is impozáns világot tár elénk. A játékban valós időben váltakoznak a napszakok, illetve dacolnunk kell az időjárás viszontagságaival is, ezek pedig az ezredforduló tájékán bizony elég nagy újításoknak számítottak. A szerepjátékok kedvelői alaposan kiélhetik magukat a Morrowindben, amiben megcsinálhatják saját karakterüket, majd kedvük szerint indulhatnak el felfedezni a mindenféle furcsa szerzettel és olykor igencsak bizarr természeti adottságokkal megáldott vidéket. A harc nem mindig a legélvezetesebb, illetve a bugokkal sem spórolt a Bethesda a megjelenés táján, de az, hogy egy tényleg élettel teli világba csöppenünk bele, ahol kvázi ismeretlen hősként járjuk a saját utunkat az egymással viaskodó frakciók között, simán kárpótolt minket az esetleges hiányosságokért. Nem meglepő, hogy a Morrowindet 2002 egyik legjobbjának kiáltották ki, több kiegészítőt kapott, a zenéjével pedig nagyon hosszú időre megágyazott az egész The Elder Scrolls-franchise főtémájának.

TOPLISTA: Minden idők 50 legjobb szerepjátéka - I. rész (50-41.) (1)

TUDTAD-E? Korábban a szerepjátékok szinte kizárólag számítógépekre készültek, ám a Morrowind az egyik első olyan nyugati RPG-volt, ami nem csak PC-re, hanem Xbox konzolokra is megjelent. A Bethesda pedig jól számolt, hiszen nem csak az ő első hatalmas sikerük lett, hanem az Xbox számára is, hiszen a Halo mellett a legtöbben a Morrowind miatt vették meg a Microsoft konzolját.

49. The Witcher 2: Assassins of Kings

  • Megjelenés: 2011.
  • Fejlesztő: CD Projekt Red

A 2010-es évek elején még nem volt olyan széleskörűen elismert csapat a CD Projekt Red, mint manapság, ám ettől függetlenül javában gondozgatta az Andrzej Sapkowski fantasy regényein alapuló The Witcher-játéksorozatot. A 2007-es első részt követően szorgosan le is szállította annak folytatását, amiben a dark fantasy mellett még jobban előtérbe kerültek a könyvekre ugyancsak jellemző politikai témák, ennek hála egy izgalmas sztorival felvértezett, elődjénél jóval pörgősebb játékmenetet és harco*kat kínáló RPG-t kaptunk. Kiváló karakterek, döntésünktől függően elágazó történet és nem utolsósorban korához képest kiemelkedő látványvilág jellemzi a The Witcher 2-t, amiben Ríviai Geralt sokkal fürgébben pörgeti a kardokat, mint az első videójátékos utazásában, és alaposan beleássa magát a politikai cselszövések világába. Egy ideig igen erős érv volt a PC-vásárlás mellett az Assassins of Kings, ami később azért konzolokra is megjelent, és természetesen a kritikai és a pénzügyi sikereket is meghozta a lengyel stúdió számára.

TUDTAD-E? Bár a CD Projekt nagyon pozitívan állt a játékosokhoz, így nem volt másolás elleni védelem a The Witcher 2-n, mégis több százezren kalózkodták le a játékot az internetről. A stúdió viszont nemes bosszút állt: a kalózmásolatokban a szexjelenetekben a vonzó hölgyek modelljeit egy randa öregasszonyéra cserélte le.

48. Lies of P

  • Megjelenés: 2023.
  • Fejlesztő: Neowiz, Round8 Studio

2023-as év remek játékfelhozatalának részeként érkezett meg a Lies of P, ami egészen pontosan egy Soulslike, ám nyugodtan tekinthetjük akció-RPG-nek. A Pinokkió klasszikus meséjét roppant stílusos, a századfordulóra jellemző hangulat mellett feldolgozó kaland nem pusztán hatásos atmoszférájával emelkedett ki a tömegből, hanem azzal is, hogy a külcsín mellett sok belső értéket mutatott fel. Menő szerkezetekkel fejleszthető hősünk igen durva mechanikus monstrumokkal néz szembe kalandja során, és ha valaki tényleg Dark Souls-szintű nehézségre számít, azt bizony meg fogja kapni tőle. Még jó, hogy a harcrendszer elég kifinomult ahhoz, hogy ne emiatt nyújtson nagy kihívást az ellenfelek legyőzése. A játék másik sajátossága az, hogy Pinokkió meséjéhez igazodva jól meg kell fontolni, melyik helyzetben mit hazudunk, mivel ezek hatással vannak a sztorira, így többféle befejezést érhetünk el a kaland végén. Ez egyrészt jópofa mechanika, másrészt csak még szerepjátékosabb lett tőle a Lies of P, ami megmutatta, hogy még a gyerekmeséket is lehet felnőttesen tálalni.

TUDTAD-E? A Lies of P 2023-ban jelent meg, 140 évvel később, mint az alapjául szolgáló Pinokkió kalandjai című regény, amit Carlo Collodi 1883-ban írt meg.

47. Borderlands 3

  • Megjelenés: 2019.
  • Fejlesztő: Gearbox Software

A Gearbox alaposan megváratta a Borderlands-játékok rajongóit a harmadik számozott epizóddal, de aztán csak sikerült leszállítania a szerepjátékos elemekkel gondosan megtűzdelt looter shootert, amivel egyúttal szépen ki is bővítették a franchise világát. Új hősökkel indulhatunk benne nagy utazásra a galaxisban, Pandora mellett felfedezhetünk egy csomó másik bolygót, és habár a sztori főgonoszai közel sem annyira karizmatikusak, mint Handsome Jack volt, azért színes karakterekből ebben a kalandban sincs hiány. Plusz hozza az elődjeitől megszokott mechanikákat, vagyis megint halomra lehet lőni az ellenfeleket, besöpörhetjük a lootot, hőseink fejlődnek, illetve a főtörténet mellett rengeteg izgalmas mellékküldetést is elvállalhatunk. Kétségtelen, hogy a széria amúgy sem túl magasröptű humora érezhetően elfáradt a Borderlands 3-ra, viszont összességében korrekt kalandot kalapált össze nekünk a Gearbox, és azzal, hogy ennyire kitolta a játék saját univerzumának határait, gyaníthatóan szépen meg is ágyazott a későbbi folytatások számára. Már a spin-offként funkcionáló New Tales from the Borderlands épített valamelyest a harmadik részre, szóval kíváncsian várjuk, hogyan szövik tovább a Vault Hunterek meséjét a fősodor következő felvonásában.

TUDTAD-E? Akárcsak a Borderlands 2-ben, Colleen Clinkenbeard ismét két karaktert szólaltat meg, méghozzá Lilith-et és Tannist, pedig a két karakter találkozik a történet során, mi több párbeszédet is folytatnak egymással.

46. Dark Souls 2

  • Megjelenés: 2014.
  • Fejlesztő: FromSoftware

Az első Dark Souls az a fajta kultikus játék, amiben nagyon szerencsésen összeállt a művészeti dizájn, a gameplay loop és a játékmechanikák, így pedig még annak ellenére is kortalan klasszikus lett belőle, hogy néhány eleme rendesen elavult az évek során. Egy ilyen játékhoz szinte lehetetlen olyan folytatást készíteni, amit még annál is fontosabb alkotásként emlegetnek, és sajnos a FromSoftware-nek sem sikerült. De sokat mond a franchise minőségéről, hogy még a leggyengébb felvonásának kikiáltott Dark Souls 2 is jelentősen jobb játék, mint a zsáner képviselőinek a nagyobbik része. Pedig a pályaszerkesztés nem olyan zseniális, mint az első részben, a főellenségek nem annyira ikonikusak, a fel-alá bukfencezés hatékonyságát meghatározó adaptability statisztikáról pedig még a stúdió is úgy gondolta, hogy a későbbi játékaikban jobb lesz hanyagolni. De utólag mindez inkább kötekedésnek tűnik, mert a Dark Souls 2 a sok kis apró ötlete miatt még ma is egyedi játéknak érződik, amelynek saját identitása van, és ami meg tudja különböztetni magát a FromSoftware sok más hasonló akció-szerepjátékától. A kiegészítői pedig talán még az első és a harmadik rész plusz tartalmainál is jobban sikerültek.

TUDTAD-E? A Dark Souls 2 eredetileg nyílt világúnak készült, ám fejlesztés közben megváltozott a koncepció, sőt, meg nem nevezett okok miatt a játék direktorát, Shibuya Tomohiro is kirúgták, így Tanimura Yuinak kellett befejezni a játékot. Ez pedig magyarázatot adhat arra, hogy miért nem lett tökéletes a Dark Souls 2.

45. Dragon Age 2

  • Megjelenés: 2011.
  • Fejlesztő: BioWare

Hamar legendás státuszt szerzett magának a Dragon Age: Origins, ami a mai napig a BioWare egyik legjobb szerepjátéka, így amikor megjelent a picit lazább, pörgősebb élményt kínáló folytatás, érthető módon nem mindenki fogadta azt kitörő örömmel. Ennek ellenére a Dragon Age 2 egyáltalán nem lett rossz játék, még úgy sem, hogy időnk nagy részét egyetlen nagyobb városban töltjük, emiatt pedig úgy tűnhet, a fejlesztők elpazarolták a fantasy világukban rejlő lehetőségeket. Az igazság viszont az, hogy Kirkwall is rengeteg izgalmat kínál az egyszer kalandor számára. A második Dragon Age az Originsre nagy részben építkező, mégis önmagában jól érthető történetet mesél el, amiben rengeteg érdekes karakterrel ismerkedhetünk meg, közülük pedig sokan mellénk is szegődnek a harcban. A sztorinak ráadásul vannak olyan momentumai, amelyek az egész szériában kiemelkedőnek számítanak, és nem utolsósorban a főszereplőnk sem tűnik el teljesen a kaland végét követően, hiszen visszatérhet az Inquisition alcímű folytatásban. Egyértelműen érezhető a játékon az első epizódtól való eltávolodás, de összehasonlítgatások nélkül, önmagában vizsgálva teljesen szórakoztató szerepjáték lett a Dragon Age 2.

TUDTAD-E? A Dragon Age 2 teljes lehetetlen módon, mindössze 9 hónap alatt készült el, ami persze meglátszik a minőségén, például az ismétlődő környezeti elemeken vagy éppen a kidolgozatlannak tűnő harmadik fejezeten. Összehasonlításképpen: a Dragon Age: Origins fejlesztési ideje 7 év volt, míg az Inquisition 4 esztendő alatt készült el.

44. Pillars of Eternity

  • Megjelenés: 2015.
  • Fejlesztő: Obsidian Entertainment

Az Obsidian Entertainment igen nagy névnek számít a szerepjátékok műfajában, nem csoda, hogy már az első listánkban szerepel az egyik kalandjuk. Az egyedi fantasy világban játszódó Pillars of Eternityről nagyon sok mindent elárul az, hogy a Baldur's Gate és az Icewind Dale szellemi örökösének tekinthetjük. Klasszikus vonalon mozgó RPG-ről beszélünk, amiben részletesen testre lehet szabni hősünket, aki természetesen fejlődik a történet során, miközben mi terelgetjük őt a fő- és mellékküldetéseken át, csevegünk a világot benépesítő arco*kkal, és olykor össze is csapunk velük körökre osztott felállásban. Eléggé összetett szerepjáték a Pillars of Eternity, ami a kezdőknek picit döcögős lehet eleinte, ugyanakkor a veteránok valószínűleg sokra értékelik azt, hogy ennyi mechanikára fordított nagy figyelmet a fejlesztőcsapat. A játék sikerét mutatja, hogy a megjelenése óta kapott egy két részre bontott kiegészítőt, egy rendes folytatást, sőt hamarosan megérkezik a Skyrimet idéző, pörgősebb RPG-élményt nyújtó spin-offja, az Avowed (övávd). Elmondható tehát, hogy az Obsidian betalált a lassan 10 esztendős alkotásával. Nagyon is.

TUDTAD-E? A Pillars of Eternity Kickstarter-támogatásból valósult meg: több mint 73 ezer rajongó majdnem 4 millió dollárt adott össze a játékhoz. Ezzel nem csak minden idők egyik legnagyobb közösségi támogatást kapó projektje lett, hanem megmentette az akkoriban csődközeli állapotban lévő Obsidiant is.

43. Divinity: Original Sin

  • Megjelenés: 2014.
  • Fejlesztő: Larian Studios

2023-ban mindenki megismerte a Larian Studios nevét a Baldur's Gate 3 sikere miatt, pedig a belga csapat korábban is remek játékokat készített. Az Obsidianhoz hasonlóan ők is azon munkálkodtak a 2010-es években, hogy játékaikban megőrizzek a klasszikus CRPG-k szellemiségét, miközben az ipar legtöbb szereplője egy látványosabb és pörgősebb, de kevésbé komplex szerepjátékos dizájnt üldözött. Ennek eredménye lett az első igazán átütő sikerük, a Divinity: Original Sin. A Lariannak már ezzel a játékkal is az volt a célja, hogy egy minél interaktívabb és élőbb világot hozzon létre, mely formálásába jelentős mértékben beleszólhat a felhasználó. Ezt nagyjából sikerült is megvalósítani, de az volt az ára, hogy eleinte nehéz átlátni a számos rendszerét, és hogy a felhasználói felülete gyorsan el tudja ijeszteni az érdeklődő játékosokat. Ám ha egy kicsit jobban beleássuk magunkat, és rádöbbenünk, hogy milyen meglepően fajsúlyos következményei lehetnek a legegyszerűbb tetteinknek is, hogy milyen tragikus és komikus történeteket írtak a jelentéktelenebb karakterekhez is, és hogy a harco*k során hogyan lépnek egymással reakcióba az eltérő elemi hatások, akkor máris megértjük, miért különleges a Larian alkotása.

TUDTAD-E? Eredetileg dinamikusan változó napszakok, illetve sajátos időrend szerin élő NPC-k is lettek volna a játékban, ám hiába gyűl össze ezekre a kitűzött összeg a játék Kickstarter-kampányán, a Larian végül sosem készítette el ezeket a funkciókat a Divinity: Original Sinhez, mi több, még az Enhanced Editionbe se kerültek bele.

42. Borderlands 2

  • Megjelenés: 2012.
  • Fejlesztő: Gearbox Software

Máris visszatérünk a Borderlands-franchise-hoz, ugyanis annak második rendes felvonását szintén beszavaztuk a toplistánkba, méghozzá némileg előkelőbb helyre, mint a folytatását. Ezen nem is kell nagyon csodálkozni, mivel ha megkérdeztek egy rajongót arról, hogy melyik a Gearbox sorozatának legjobb epizódja, nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy a Borderlands 2. Ez az az a rész ugyanis, ami az elődje alapjaira támaszkodva nagyon ügyesen kibővítette, kiszínesítette és nem utolsósorban ki is csiszolta a korábban megismert looter shooter-típusú játékmenetet, illetve bemutatkozott benne Handsome Jack, aki a mai napig az egész széria egyik, ha nem legjobb gonosza. Ha valakinek bejön a játék világa, akkor akár több tízórányi mókát találhat benne, hiszen a főmissziók mellett egészen őrületes egyéb elfoglaltságok vannak, a megjelenés óta debütált DLC-k pedig annyi habot raktak erre a tortára, hogy az még a legédesszájúbb RPG-kedvelőnek is megülheti a gyomrát.

TUDTAD-E? Az ikonikus főgonoszt, Handsome Jacket nem más ihlette, mint Nathan Fillion színész, pontosabban az egyik általa adott interjú a Jimmy Kimmel Live! című műsorban. A fejlesztők elmondása szerint Fillion ebben elbűvölő és vicces volt, ugyanakkor elég arrogáns is, innen támadt az ötletük Handsome Jack személyiségéhez.

41. Hogwarts Legacy

  • Megjelenés: 2023.
  • Fejlesztő: Avalanche Software

Talán meglepő lehet, hogy a Harry Potter világába elkalauzoló Hogwarts Legacy felkerült a listánkra, hiszen közel sem lett annyira összetett szerepjáték, mint a Pillars of Eternity, valamint döntéseink sem számítanak benne annyira, mint a Dragon Age 2-ben, ugyanakkor lenyűgöző atmoszférájával és szórakoztató játékmenetével 2023 egyik legnagyobb sikerét aratta a Warner címe. Ehhez persze az is nagyban hozzájárult, hogy végre épkézláb játékban térhettünk vissza a Roxfortba, nem simán csak egy újabb filmadaptáció jött. A legendás varázslóiskolában beléphetünk az általunk preferált házba, órákra járhatunk, megismerkedhetünk diáktársainkkal és tanárainkkal, és az egyik legjobb dolog az egészben, hogy a kastély környékét szintén alaposan bejárhatjuk. Ehhez a sokasághoz pedig egy nem túl ütős, mégis egyedi sztori társul, aminél egyértelműen érdekesebb az az óriási szabadság, amit az Avalanche Software a Harry Potter-rajongók kezébe adott. Még kviddics nélkül is.

TUDTAD-E? Dacára a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling körül kialakult balhéknak, a Hogwarts Legacy 2023 legjobban fogyó játéka lett: több mint 22 millió példány kelt el belőle, amivel még az aktuális Call of Duty-epizódot is lenyomta. Az 1 milliárd dolláros bevétel eléréséhez pedig mindössze 3 hónapra volt szüksége.

Ez lett volna az a legjobb szerepjátékokat összegyűjtő toplistánk első felvonása, de persze kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is, szóval nyugodtan írjátok meg a saját listáitokat a kommentek között!

TOPLISTA: Minden idők 50 legjobb szerepjátéka - I. rész (50-41.) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6335

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.